Friday, September 30, 2011

Kisah Tandas dan Pampers pet-pet

Tahukah anda (bapa-bapa mithali) bahawasanya anda boleh membantu menyelesaikan masalah pencemaran udara didalam kapal terbang...?

Jika tak tahu...inilah masanya untuk kita bertindak menyelesaikan masalah ini...

Sekiranya anda terbau sesuatu yang mencurigakan ketika duduk dalam kapal terbang...
Jangan panik...
Cuba perhatikan sekeliling...
Lihat isteri anda...lihat anak anda yang sedang dipegangnya...
Lihat juga reaksi muka baby anda itu...
Wajahnya mencurigakan bukan?
Dialah suspek utama dalam hal ini...
Dekatkan wajah anda di pampersnya untuk untuk double kompomkan dia-lah punca bau itu...
Dah kompom?...ape lagi... jom tukar lampin dia...
Jangan biar je sampai turun airplane baru nak tukar..
kesian anak awok...Tengok tu tengok tu... kan ada tu tempat tukar pampers baby...
Tapi bawak le bantal ke kain ke, buat alas kepala dia yek...

Kawan pun pernah-lah sekali tu membawak anak kesayangan naik Airplane ke Kuching....
Elok je pintu kapal tu tertutup dia pun terus je biyak...
Nasib baik ada tempat tukar lampin... Walaupun kecik and sempit tapi ok lah....
Imran pun ok je papa tengok masa tukar pampers tu... riang je.....


 Tengok tu...kan riang tu......................hmm...

Lirik n Vedeo Di Saat Aku Mencintaimu – Dadali


 

Di Saat Aku Mencintaimu – Dadali

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta...

peace............miliop..........

Tuesday, September 27, 2011

Kisah Anak Papa (Harith Imran : Part 1)

 


Lame gile tak tulis kat blog... sibuk wei jaga anak....
Tapi bila tengok anak makin ari makin besar... makin pandai... sihat n cergas  pulak tu, gembira je rasa... kan mama kan...

     

Ok Imran... tinggal rumah Auntie Rozi tau... papa ngan mama nak keje...
Imran baik2..jangan sedih2.... tata Imran...Tata bulat2.......


(mama pun jangan sedih2....hehehe.... )
..................................................miliop


Sejarah Puteri Santubong and Puteri Sejinjang

Setelah ber-PPUB.. kat Gunung Santubong aritu.. (PPUB=Perkemahan perdana unit beruniform).. maka ada lah seorang cikgu nih beria-ia menggodek2 internet untuk carik cerita pasal Puteri Santubong... So..aku yang pakar Sejarah nie long-story lah kat dia cerita bebenornye..

Korang baca lah yea..and perbetullah ape2 yang tak betulnye... (aku cut paste je..hihohiho...)


GUNUNG SANTUBONG

GAMBAR GUNUNG SEJINJANG YG BERSEBELAHAN DENGAN GUNUNG SANTUBONG

Berikut adalah dua versi legenda mengenai puteri santubong buat tatapan dan pengkisahan maklumat sejarah:
Versi 1

Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang adalah dua puteri Sultan Brunei yang telah melarikan diri bersama tujuh orang saudara lelaki mereka selepas ayahanda mereka, Sultan Brunei dibunuh di dalam satu komplot rampasan kuasa. Memandangkan tujuh putera ini ingin melarikan diri ke Tanah Melayu, mereka perlu menyeberangi Laut China Selatan maka mereka telah bersepakat meninggalkan kedua-dua saudara mereka di Bukit Santubong.

Penduduk kampung berasa hairan dengan kehadiran kedua-dua puteri tersebut kerana mereka tidak pernah melihat kedua-duanya ditambah pula dengan kecantikan mereka yang luar biasa. Mereka dianggap sebagai puteri yang turun dari kayangan. Penduduk kampung dan puteri-puteri ini hidup aman damai sehinggalah kedua-dua mereka bergaduh dan berbunuh kerana menganggap seorang lebih cantik dari seorang lagi. Oleh itu, timbullah legenda Gunung Santubong dan Gunung Sejinjang.

Bagi orang-orang Dayak di Sarawak yang selalu ke kawasan dua gunung tersebut mula berasa hairan. Mereka berfikir akan dari mana datangnya kedua-dua gadis tersebut yang mereka tidak pernah temui sebelum itu di kawasan tersebut. Mereka menganggap kedua-dua puteri tersebut telah ‘Turun Dari Kayangan’ (seperti yang terdapat di dalam lirik lagu Puteri Santubong – “anak dak dewa turun kayangan”.


Kembali kepada tujuh bersaudara itu pula, mereka telah meneruskan pelayaran mereka sehinggalah mereka sampai di Pulau Pinang menaiki burung bayan. Setelah mendarat mereka mencari tempat tinggal. Semasa di Pulau Pinang burung bayan yang ditunggang telah terlepas maka dari situlah Bayan Lepas di Pulau Pinang mendapat namanya. Difahamkan carta organisasi salasilah keturunan ini masih wujud di sana.Versi 2

Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang asalnya dari kayangan merupakan dua orang puteri sepupu. Ayahanda mereka Dewata Mulia Raja Kayangan telah menitahkan agar mereka turun ke bumi untuk menyelesaikan pertelingkahan dua kampung. Sebelum turun ke bumi, kedua-dua puteri telah dipesan agar jangan berlaku pergaduhan antara mereka yang mana kesannya mereka akan terkena sumpahan dan kekallah mereka di bumi.

Ketika kedua-dua puteri tiba ke bumi, penduduk kedua-dua Kampung Pantai Biru dan Pasir Kuning sungguh hairan melihat cahaya terang laksana mentari menyusuri kampung mereka. Kejelitaan dan sifat kewanitaan amat terserlah pada kedua-dua puteri ini.

Puteri Santubong telah menetap di kampung Pantai Biru dan menurunkan kemahiran menenun kain kepada orang-orang kampung di situ manakala Puteri Sejinjang pula mengajar mengasingkan sekam padi dengan aluk kepada orang-orang kampung Pasir Kuning. Dengan tunjuk ajar kedua-dua puteri ini, pertelingkahan pertukaran barang-barang yang berlaku selama ini telah terhapus dan orang-orang kampung hidup aman dan damai. Kain tenunan Puteri Santubong begitu unik dan dijual dengan harga tinggi manakala tanaman padi Puteri Sejinjang begitu subur dan menjadi. Malangnya, kemakmuran yang dikecapi ini tidak berkekalan.

Kehadiran Putera Serapi dari Matang untuk melihat kehebatan kedua-dua kampung serta kecantikan dan kejelitaan kedua-dua puteri telah menimbulkan perasaan iri hati dan cemburu di hati kedua-dua puteri. Ini adalah kerana kedua-dua mereka telah jatuh hati dengan ketampanan, kewibawaan dan keperkasaan Putera Serapi yang mana telah jatuh hati kepada kejelitaan dan keayuan kedua-dua puteri juga.

Sementara itu, Panglima Putih berasa amat kecewa kerana pinangannya ditolak Puteri Sejinjang. Kampung Pasir Putih dibakar oleh Sang Bualang menyebabkan Puteri Sejinjang melarikan diri ke istana Puteri Santubong.

Mereka sering berjumpa dan memadu kasih. Putera Serapi telah menyatakan hasrat untuk memperisterikan kedua-dua puteri tetapi kedua-duanya tidak bersetuju kerana beranggapan masing-masing lebih jelita dan pandai. Perasaan benci,dendam dan iri hati makin menebal di dalam hati kedua-dua puteri demi untuk menawan hati Putera Serapi.

Mereka menggunakan kuasa kesaktian yang ada dan telah bergaduh berhari-hari lamanya untuk mempertahankan kejelitaan dan kemahiran masing-masing. Dalam kemarahan, Puteri Sejinjang telah mencapai aluk lalu dihayun dan terkena pipi Puteri Santubong. Jika diteliti lekukan ini dapat dilihat di Gunung Santubong sehingga kini. Melalui kudrat dan kekuatan yang terakhir, Puteri Santubong telah menikam belida di kepala Puteri Sejinjang menyebabkan otaknya bersepai lalu tersungkur kerana kesakitan. Secara tiba-tiba kilat sabung-menyabung disertai guruh berdentum. Cahaya terang dari langit kelihatan lalu mengangkat kedua-dua puteri ke kayangan.

Sumpahan kayangan berkekalan menjadikan Puteri Santubong sebagai gunung dan Puteri Sejinjang sebagai Pulau Kera . Putera Serapi yang kecewa terus membawa diri ke Gunung Serapi.

Jika diteliti dan diamati, gunung santubong kelihatan seperti seorang wanita sedang berbaring dengan rambut panjangnya yang terurai.Akibat pukulan belida yang amat kuat otak Puteri Sejinjang telah bersepai dan berselerakan menjadi Pulau Kera,Pulau Talang-talang,Pulau Satang,Pulau Lakir dan beberapa pulau kecil yang berhampiran

Oleh,
Fazillah Begum Binti Abdul Ghani
Peguam Kanan Persekutuan
Jabatan Peguam Negara Malaysia
Sarawak

 
 
Penceritaan ini adalah sekadar memperkayakan kisah legenda tanah air yang penuh dengan maksud tersirat buat renungan dan iktibar bersama.... bak kata orang "yang baik jadikan tauladan...yang buruk jadikan sempadan"....
 
miliop......
 
.


.

Sunday, September 11, 2011

SYARAT2 PERTANDINGAN KOIR SEK. MENENGAH

SYARAT2 PERTANDINGAN KOIR SEK. MENENGAH

 1. PENYERTAAN
  • Terbuka kepada semua sekolah menengah kerajaan dan sekolah menengah bantuan kerajaan sahaja.  
  • Hanya satu pasukan sahaja akan mewakili sesebuah negeri bagi pertandingan di peringkat kebangsaan. Walau bagaimanapun, pelajar-pelajar dari beberapa buah sekolah boleh bergabung untuk membentuk satu pasukan koir bagi mewakili sesebuah negeri.
 1. JENIS KOIR
  • Sesebuah pasukan koir terdiri daripada koir suara campuran (mixed voice choir) atau koir suara lelaki/perempuan sahaja (male/female voice choir).
 2. AHLI PASUKAN KOIR
  • Ahli koir dan konduktor mestilah terdiri daripada pelajar pelbagai kaum (sekurang-kurangnya 2 kaum/etnik) yang sedang menuntut.
  • Jumlah ahli bagi sesebuah pasukan koir hendaklah tidak melebihi 35 orang sahaja (termasuk konduktor dan pemain muzik iringan dan Pembantu Pemuzik).
 3. LAGU
  • Setiap pasukan koir dikehendaki mempersembahkan 2 buah lagu atau sebuah lagu + satu medley.
  • Lagu Pertama: Dalam Bahasa Melayu Sahaja 
  • Lagu Kedua: Dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris
 1. Sahaja
  • Sebuah daripada lagu (bukan lagu medley) yang dipersembahkan hendaklah terdiri daripada lagu tempatan dalam Bahasa Melayu.
  • Lagu yang dipersembahkan hendaklah tidak tersenarai dalam lagu-lagu yang diharamkan  oleh pihak berkuasa negara ini.
  • Jangka masa persembahan bagi setiap pasukan hendaklah tidak melebihi 8 minit.
  • Persembahan lagu hendaklah secara homophonic atau polyphonic atau gabungan keduanya.
   (Homophonic: lapisan–lapisan suara bergerak secara “in step” antara satu dengan lain dan tidakmempamerkan ritma secara sendirian seperti yang berlaku dalam polyphonic).
 2. . MUZIK IRINGAN (Accompaniment)
 •  Hanya penggunaan satu alat muzik iringan sahaja dibenarkan termasuk piano atau keyboard (tanpa auto-accompaniment).
 • Alat muzik iringan hendaklah dimainkan secara ’live’ oleh seorang pemuzik (pelajar atau guru).
  (Sekolah boleh mengambil guru daripada sekolah lain sebagai pemain muzik)
 • Persembahan secara A cappella adalah dibenarkan.
 1. PAKAIAN
 • Pakaian ahli koir, konduktor dan pemain muzik iringan hendaklah bersesuaian dan sopan.
 1. \PERMARKAHAN
·         Harmoni : 40 markah
·         Dinamik : 20 markah
·         Intonasi (tone colour/pitching) : 10 markah
·         Imbangan) : 10 markah
·         Attack/Release : 10 markah
·         Sebutan (Tempo/stability) : 5 markah
·         Ketrampilan : 5 markah